Kokosbriketten vs gewone briketten

0
Kokosbriketten

We hebben al eens de vraag gesteld: houtskool of briketten? Daaruit blijkt dat briketten voor veel situaties de beste keuze zijn. Maar in de wereld der briketten is er ook volop keuze. Naast de simpele B-merk supermarktbriketten (niet doen!) zijn er ook de A-kwaliteit briketten van bekende merken. Tegenwoordig zien we echter steeds meer aandacht voor een nieuw soort briket: kokosbriketten. Het schijnt dat deze vele voordelen hebben ten opzichte van de ‘gewone’ kwaliteitsbriketten. Wij gingen eens op onderzoek uit…

Kokosbriketten: wat zijn dat?

Een legitieme vraag om mee te beginnen, want wat zijn nou eigenlijk die kokosbriketten? Simpel gezegd zijn het briketten gemaakt van de schil van kokosnoten. Een hele duurzame, milieuvriendelijke oplossing, want er hoeft geen boom gekapt te worden en vrijwel alle andere delen van de kokosnoot hebben al een functie in het leven: kokosmelk, kokosolie, kokoswater, suiker en nog veel meer.

Er is echter meer bijzonder aan kokosbriketten. In veel gevallen hebben ze een praktische, vierkante vorm. Hierdoor zijn ze veel makkelijker stapelbaar, wat bij diverse vormen van indirect grillen heel handig is. Ook bereiken kokosbriketten eenvoudig een hoge temperatuur, branden ze langer en zorgen ze voor minder vlammen en as in vergelijking met normale briketten. Het lijkt dus wel een soort ultieme combinatie van alle voordelen van houtskool en briketten, maar dan met nóg meer voordelen. Oh ja, en kokosbriketten verbranden geurloos. Vrees dus niet dat je mooie steak naar een plak kokosbrood zal smaken.

Vooral het feit dat ze lang meegaan en eenvoudig een hoge temperatuur bereiken, maakt het dat kokosbriketten enorm populair zijn geworden de afgelopen tijd. En uiteraard is de keuze reuze. Qua vorm bijvoorbeeld, variërend van mooie blokjes tot vijf- of zeshoekige staven. Maar ook qua merk is er volop te kiezen.

Verschillende merken kokosbriketten

Er zijn al veel fabrikanten ingesprongen op de ‘hype’ van kokosbriketten. Een beetje supermarkt of bouwmarkt heeft wel wat kokosbriketten in de schappen liggen. Laat je echter niet te snel verleiden door de iets lagere prijs. Net zoals bij supermarkt briketten versus premium briketten zit er vaak een verschil in kwaliteit. De goedkopere varianten laten toch nog veel as achter, wat betekent dat ze lang niet alle brandstof van de briket hebben benut om te ontbranden en je BBQ te verwarmen. Ook branden deze matige uitvoeringen sneller op, zodat ook dat voordeel van de kokosbriket verdwijnt. Vaak valt dit te wijten aan het gebruik van goedkope toevoegingen aan de kokosbriketten. Goedkoper om te produceren, maar het resultaat laat dan ook wat te wensen over.

Als we kijken naar de kwalitatief betere kokosbriketten, dan springen twee merken er vandaag de dag echt uit: Flamy Coco en Ecobrasa. Wellicht te vinden bij de wat grotere tuincentra en anders zal je online zeker succes kunnen hebben. Dit zijn briketten die de voordelen van kokosbriketten echt laten zien. Ze branden mooi, lang, schoon, geurloos en met weinig as als resultaat. Vooral Flamy Coco laat in tests hele goede resultaten zien, met zelfs een fraaie temperatuur na ruim 6 uur zonder bijvullen! Misschien heb je zelf niet direct plannen om 6 uur lang een groot stuk vleesch te garen. Bedenk echter wel dat je tijdens een avondje BBQ’en met familie/vrienden al snel 2-3 uurtjes gezellig bezig bent.

De prijs lijkt fors, circa 20-22 euro voor een zak van 10 kilo. Bedenk echter wel dat je een stuk minder kokosbriketten nodig hebt om je BBQ te verwarmen. En doordat ze langer meegaan, kan je ze ook prima doven en een volgende grillsessie nog een keer gebruiken. Overigens betaal je tegenwoordig voor een grote zak Weber Premium briketten (8/10 kilo) ook al snel een eurootje of 15, dus zo heel veel verschil is er ook niet eens.

Het beste voor je barbecue?

Kokosbriketten zijn het beste voor je barbecue. Punt. Zo, dat statement staat in elk geval vast. In de kleine lettertjes staat dan wel dat dit eigenlijk alleen geldt voor de betere merken. De goedkope (huis)merken zijn misschien wel iets milieuvriendelijker dan de gewone briketten, maar de voordelen van kokosbriketten zijn in dat geval een stuk minder aanwezig.

Ga voor kwaliteit en draai de schuifjes van je kogelbarbecue op tijd dicht aan het einde van een avondje grillen. Op die manier kan je de kokosbriketten prima nog een volgende keer gebruiken. Zoek dus bij voorkeur even naar een paar grote dozen Flamy Coco, dan kan je heel wat BBQ-sessies weer vooruit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.