Koreaanse BBQ – de lekkerste recepten en handige tips

0
Koreaanse bbq

De Koreaanse BBQ of Korean BBQ is aan een ware opmars bezig. Nu is het misschien niet het soort barbecue waar je misschien aan denkt. Een beetje oneerbiedig gezegd is een Koreaanse BBQ te vergelijken met gourmetten, maar dan met Koreaanse gerechten. Het kan echter op heel veel manieren en met heel veel heerlijke gerechten. Met diverse heerlijke gerechten, mooie stukken vlees en verrassende groenten heeft de Koreaanse BBQ uiteindelijk veel meer gemeen met ‘onze’ bbq dan met de standaard hapjes bij gourmetten.

Hieronder zetten we de lekkerste recepten en diverse handige tips op een rij. Zo kan je het zelf eens thuis proberen. Misschien valt het zelfs meer in de smaak dan het klassieke gourmetten. Laat je verrassen!

De basis van een Koreaanse BBQ

De Koreaanse BBQ is eigenlijk heel simpel. Je neemt wat vlees, rijst of een ander soort bijgerecht en rolt dit samen met een sausje in een blaadje sla. Bij een iets meer ‘moderne’ variant wordt de sla vervangen door norivellen. Zo krijgt het bijna de uitstraling van sushi. We geven zelf dan ook de voorkeur aan de klassieke versie met sla. Ook omdat dit veel fijner combineert met diverse vullingen.

Kortom, je maakt eigenlijk steeds kleine hapjes klaar die je verpakt in een slablad om het makkelijk op te eten. De basis van zo’n hapje is vaak varkensvlees of rundvlees. Soorten die vaak gebruikt worden zijn buikspek en entrecote. Deze kan je vers op tafel zetten en dan vers gaan bereiden. Al is het heel gangbaar dat de stukken vlees vooraf in een lekkere marinade hebben gelegen en soms zelfs al iets zijn voorgegaard.

Doe je het volgens de echte traditie, dan ligt er een schaar op tafel waarmee je een stukje vlees kunt afknippen. Buikspek en entrecotes zijn immers niet de kleinste stukken vlees. Een stukje afsnijden of scheuren kan natuurlijk ook, al vinden wij het wel wat hebben om er netjes een blokje van af te knippen.

Korean BBQ recepten

Zoals gezegd worden de stukken vlees regelmatig alvast voorbereid met een lekkere marinade. Een klassieker voor de Koreaanse barbecue is gemarineerde buikspek. Het liefst koop je een mooi fors stuk van minstens 500 gram. Snijd de buikspek in dunne, lange plakken en marineer het vervolgens naar eigen smaak. Heel ‘Koreaans’ is een simpele marinade van een scheutje witte wijn en laurierblad. Je kunt echter ook voor wat zoeter gaan met een marinade van ananas, sojasaus, honing en appelazijn. Voor een krachtige smaakbom is ook de Bourbon Marinade een verrassende tip. Niet heel Koreaans per se en ook niet voor jonge eters, maar de combinatie van drank, mosterd en Worcestershire saus is subliem.

Ga je voor rundvlees met een mooie entrecote? Begin dan net als met de buikspek en snijd het vlees in repen. Aan tafel kan iedereen het definitief kleiner snijden/knippen/scheuren, dus het mogen best grote repen zijn. Rundvlees marineren kan ook op heel veel manieren. De ‘Aziatische’ manier is natuurlijk onzin, want elk land heeft zijn eigen klassiekers en favoriete smaken. De traditionele Koreaanse versie lijkt heel erg op de bekende Teriyaki: een combinatie van gember, sojasaus, honing en sesamolie. Meng en pureer de ingredi├źnten tot een mooie saus en laat de repen rundvlees een uurtje intrekken.

Een veilige optie die tevens heel kindvriendelijk is, is de overbekende zoet-zuur combinatie. Een rode marinade cq saus, die je naar eigen smaak wat zoeter kunt maken of juist wat meer richting de zure of zelfs pittige kant.

Banchan: de Koreaanse bijgerechten

Banchan is de naam voor allerlei Koreaanse bijgerechten. De meest bekende variant die ook ons land goed heeft gevonden is kimchi: gefermenteerde kool en groenten. Zelf bereiden is zeker een optie, maar je kunt ook prima voor gemak gaan en op bezoek gaan bij de betere toko. Er zijn legio soorten kimchi, die wisselend worden geserveerd afhankelijk van het hoofdgerecht. In het geval van de Koreaanse BBQ is de klassieker met Chinese kool heerlijk of bijvoorbeeld de wat zoetere versie met rettich en peer.

Verdere bijgerechten zijn veelal ingemaakte groenten, zoals komkommer en uien. Ook gemarineerde spinazie, bereid met sesamolie, knoflook en wat sojasaus is een heerlijke aanvulling op de stukken vlees. Liever iets meer volume? Gestoomde plakken aubergine kan je lekker op smaak brengen met wederom knoflook, sojasaus en sesamolie. Liefhebbers van wat meer spicy eten kunnen er ook nog wat rode peperpoeder aan toevoegen.

Rijst en sla

Je hebt het vlees en de Banchan voorbereid. Top, dat was wel het meeste werk. Vergeet alleen niet de vulling en het transportmiddel. Of te wel: de rijst en sla. Er gaat met alle hapjes behoorlijk wat rijst doorheen, dus kook zeker niet te zuinig vooraf. Je kunt altijd nog een lekkere nasi maken de volgende dag als er veel rijst onverhoopt over blijft.

En verder heb je echt veel sla nodig. Elke hapje maak je door een slablad te pakken en die te vullen met wat rijst, een stukje vlees, eventueel wat saus en iets van een bijgerecht. Voor elke hap een blaadje sla gaat dus best snel. Goed voor de dagelijkse groenten, dat is mooi meegenomen. Houd er echter rekening mee dat er dus makkelijk twee kroppen sla of meer doorheen zullen gaan als je met 4-5 personen eet.

Ontdek en experimenteer

Daar heb je het: de Koreaanse bbq. Wat ons betreft echt een aanrader om eens te ontdekken. We nemen je het ook echt niet kwalijk als je dit toch stiekem ziet als gourmetten. Investeer wel in kwaliteit en ga voor mooie stukken vlees, verse groenten en experimenteer met marinades. Een handige tip is om het vlees te verdelen over wat marinades. Mocht een poging toch niet echt super uitpakken, dan is niet meteen al je vlees een uitdaging om nog te eten. Door het vooraf te verdelen kan je snel ontdekken welke smaken je voorkeur hebben. Samen met wat lekkere Banchan uit de toko kan je een smakelijke topavond verwachten, waarvoor je lekker je tijd moet nemen en rustig kunt genieten met iedereen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.