Zo maak je de perfecte maïskolf op de BBQ

2

Een maïskolf van de barbecue is een heerlijk bijgerecht. Het is een lekkere vlotte hap, die ook nog eens perfect past bij veel soorten vlees. Daarbij kan je zo’n kolf heerlijk bruut verorberen, zodat je masculine entiteit er niet onder zal lijden. Maar hoe kan je het beste een maïskolf op de bbq bereiden? We zetten hieronder enkele do’s en dont’s voor je op een rijtje.

Tips voor de perfecte bbq maïskolf

  1. De eerste tip begint al bij het aankopen: ga voor vers. Vooral rond de zomermaand augustus is de smakelijke suikermaïs volop beschikbaar. Grote kans dat je bij een boerderij(winkel) dagverse kolven kunt kopen. Anders is ook de groenteboer een prima alternatief.
  2. Grill de kolf op de dag van aankoop. Hoe langer je een maïskolf bewaart, hoe meer van de natuurlijke suikers tot zetmeel zijn omgezet.
  3. Leg een maïskolf ook niet in de koelkast, want dat is funest voor de smaak.
  4. Haal de schil van de maïskolf voor het grillen. Doe je dit niet, dan zal er onder de schil vooral veel stoom ontstaan. Zo gaart je kolf wel, maar mis je de echte smaak van een gegrilde maïskolf. Juist door directe hitte kunnen de natuurlijke suikers karameliseren en voor die heerlijke smoky caramel flavor zorgen.
  5. Draai de maïskolf regelmatig op de bbq, zodat alle kanten mooi bruin worden. Het kan soms ineens hard gaan met zo’n kolf boven directe hitte. Voor je het weet slaat een deel van je maïskolf zwart uit. Goed opletten dus en regelmatig draaien.
  6. Smeer niet teveel boter of olie op de maïskolf voor je begint. Deze vetten zullen alleen maar snel op de kolen/briketten druipen en voor een slechte verbranding zorgen. Het insmeren met boter met behulp van een kwast tijdens het grillen is veel beter.
  7. Probeer ook zeker eens verschillende smaken. Een pure maïskolf is prima te eten, maar er zijn veel lekkere smaakcombinaties mogelijk. Bijvoorbeeld een pittige variant met pikante mayonaise, gegrilde kaas en wat chilipoeder.

Heb jij nog ultieme tips om een maïskolf te grillen? Toffe tools voor een fraaie BBQ maiskolf? Laat het weten in de reacties!

2 REACTIES

  1. Ik heb jaren geleden bij een exclusieve slagerij / traiteur gewerkt. Daar maakte we in het seizoen tal van producten voor de BBQ. Met name voor de betere grillrestaurants en de high end restaurants. Een van die producten was de maiskolf. Daar verkochten we er zeker 250 stuks van per week. We maakten de kolven schoon en blancheerde ze in water met veel suiker. 60 gr. per liter water. Tussentijds knepen we zachtjes in de maiskorrels en als deze makkelijk fijn te knijpen waren werden de kolven onmiddelijk in ijswater teruggekoeld en aan de lucht gedroogd en gevacuumeerd. (Dat laatse hoef niet als je ze direct op de BBQ legt). Het fijne was dat de smaak ontzettend lekker was en dat de kolven door de extra opgenomen suikers heel mooi karameliseerde. Verbranden was ook geen risico omdat de kolven niet op de BBQ gegaard hoeften te worden, tenzij je niet staat op te letten. Probeer het maar eens. Het is echt een feestje. Iedereen vroeg ook telkens hoe het kon dat onze maiskolven zo lekker waren. Dat deden we dan af met te zeggen ” gewoon goede kwaliteit suikermaiskolven kopen” ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.