Onlangs kon je hier op Braad Maar Raak al lezen over direct versus indirect BBQ’en. Vooral indirect grillen is een leuke uitdaging en de Minion Methode leent zich hier perfect voor. Nee, het gaat hierbij niet om die gele figuren uit de bekende animatiefilms. De Minion Methode dankt zijn naam aan de geestelijk vader, Jim Minion.
Wat is de Minion Methode
Denk even in zwart-wit, ruis op het beeldscherm en een lekker polygoonjournaal-stemmetje. In de jaren ’90 stond Jim Minion voor een duivels dilemma. Hij wilde zijn rookoven voor een lange tijd op een lage temperatuur houden. Echt low&slow BBQ’en dus. De bekende methode van een lading briketten in de brikettenstarter en gaan met die banaan was geen optie, want daarmee is je BBQ al snel bij de 200 graden en dat is veel te warm voor langzame garing.
Bij wijze van experiment besloot Minion om een zijkant van de BBQ grotendeels te vullen met niet aangestoken briketten, een paar briketten via de starter aan te steken en deze vervolgens op de nog koude briketten te leggen. Het bleek briljant te werken! De temperatuur was zonder problemen rond de 100-110 graden te houden en doordat de hete kolen stukje bij beetje de rest verwarmen, bleef de BBQ lange tijd op temperatuur. In tegenstelling tot de oude manier van een vuurtje stoken, probeer je dus niet om zo snel mogelijk alles gloeiend te krijgen. Het moet vooral geleidelijk gaan, wat met de tips van Minion heel goed lukt. Doordat Minion zijn ervaringen regelmatig op internet deelde, werd het al snel omgedoopt tot de Minion Methode.
Stappenplan voor de Minion Methode
- Je kunt de verse (koude) briketten in een mandje leggen, al is het makkelijker om wat meer ruimte te pakken en de briketten los aan een zijkant van je BBQ te plaatsen.
- Maak een scheidingswandje, ook wel bekend als ‘vlambreker’, van aluminiumfolie om de zône met briketten goed afgescheiden te houden.
- Plaats een lekbak/ovenschaal met vloeistof aan de andere kant van de BBQ.
- Steek circa 10-12 briketten aan via de starter. Dit is genoeg om je BBQ lange tijd op 100-110 graden te krijgen. Steek je er meteen meer aan, dan zal je merken dat het erg lastig wordt om de temperatuur omlaag te krijgen.
Uiteraard kan je ook prima wat rookhout tussen de koude briketten stoppen. Veel low&slow gerechten lenen zich prima om met rookhout extra smaak mee te geven. Check ook eens onderstaande video, waarin je goed kunt zien hoe je je BBQ kunt ‘inrichten’ voor de Minion Methode, bijvoorbeeld met de briketten als een ring langs de zijkant.
Luchttoevoer
Ten slotte een belangrijk aspect met het oog op de temperatuur in je BBQ: de luchttoevoer. Veel moderne kogel-BBQ’s hebben zowel onder als boven schuifjes om de toevoer van lucht te regelen. Zeker in het geval van indirect low&slow BBQ’en, is het nodig om de luchttoevoer voor een deel dicht te zetten. Het hangt van je eigen BBQ af wat de ideale stand is, dus oefen daar gewoon mee. Het is de combinatie van de hoeveelheid hete briketten en de aanvoer van zuurstof die bepaalt wat de temperatuur in je BBQ is.
Een handige tip is om een thermometer in je barbecue te gebruiken. Eentje die niet alleen de kerntemperatuur van een stuk vlees meet, maar ook de temperatuur in je bbq zelf. Een fraai voorbeeld is de Meater+ thermometer. Dit is vaak een stuk betrouwbaarder en nauwkeuriger dan een ingebouwde thermometer in de deksel van je barbecue. Op deze manier kan je precies in de gaten houden of de interne temperatuur een beetje constant blijft, of dat je nog wat moet spelen met de luchttoevoer.
Hallo,
heb je op deze manier geen last van de rook die zich ontwikkeld bij het ontbranden van de briketten?
Hoi Rik,
Briketten ontbranden niet als een soort lucifer. Ze zullen langzaam warmer worden en gaan gloeien. Hetzelfde proces als in een brikettenstarter, maar dan vertraagd. Daar zal je dus geen last van hebben. Juist doordat het zo rustig gaat, kan je hiermee lange tijd op een relatief lage temperatuur BBQ’en.
Kun je dit ook op een gas bbq doen?
Is de Minion methode dezelfde als de Snake methode?
Die methode bevalt mij prima om lekker lang (10 uur) mijn vlees te bereiden.
Hi Gerard,
Ze lijken op elkaar en stiekem is de foto bovenaan ook van een Snake. :) De Minion methode is eigenlijk wat meer een stapel en ook iets geschikter voor hogere temperaturen. Met een Snake kan je het precies zoals je zegt vaak heel lang vol houden door de langgerekte opzet.
Hoi, kan je dit ook met gewoon houtskool doen?
Hoi Jan,
Met gewoon houtskool kan wel, maar het is wel wat lastiger dan met briketten. Houtskool heeft vaak verschillende vormen en is daardoor niet makkelijk strak te stapelen. Als er net wat teveel ruimte tussen wat stukken houtskool ontstaat heb je kans dat ze elkaar niet goed genoeg aansteken en je temperatuur zal zakken. Of de hele boel dooft uit. Plus briketten gloeien langer over het algemeen dan brokken houtskool, waardoor briketten zich beter lenen voor een langere bbq-sessie.
Het kan dus wel werken met houtskool, alleen moet je in elk geval wat meer opletten dan met (kokos)briketten.