Zo maak je de lekkerste BBQ mosselen

0

De r zit weer bijna in het seizoen, dus het is hoog tijd voor mosselen! Op de lente na kan je bijna het hele jaar door genieten van mosselen. En waarom zou je die niet eens proberen op de bbq? We houden bij Braad Maar Raak uiteraard van vleesch, maar voor mosselen maken we graag een uitstapje richting de zee. En het fijne is: mosselen op de bbq zijn heel simpel om te maken. Bekijk hieronder het eenvoudige recept en enkele handige tips voor de lekkerste bbq mosselen.

Direct op de grill of in folie

Het maken van bbq mosselen stelt je voor een keuze. Bereid je de mosselen direct op de grill of verpak je ze in folie? Veel maakt het niet uit, want beide opties zijn heel eenvoudig. We zetten ze even op een rij.

Als je mosselen direct op de grill wilt bereiden, moet je vooral opletten dat je de mosselen tussendoor wat nat houdt. Dit kan met een spray van water of zelfs witte wijn of bier. Door de mosselen tijdens het grillen zo vochtig te houden, voorkom je dat de schalen gaan verbranden. Na circa 4-5 minuten zal je zien dat de mosselen open gaan en kan je ze met een bbq tang van de grill halen.

Ingepakt in folie is nog wat makkelijker. Zoals bij veel ingepakte gerechten, zoals die heerlijke gevulde portobello’s,  kan je met folie pakketjes helemaal los gaan qua smaken. Het fijne aan bbq mosselen is dat je er één groot pakket van kunt maken. Uiteraard kan je ook meerdere varianten bereiden en voor iets kleinere porties per pakketje gaan. De mosselen in folie doen er ongeveer 10 minuten over om goed gaar te worden. Dit hangt vooral van de temperatuur in je bbq af. Laat ze na het bereiden nog even rustig 1-2 minuutjes nagaren in het pakketje, voordat je alles gaat uitpakken en serveren.

Eigenlijk is er nog een derde methode om mosselen te grillen. Sommige recepten kiezen ervoor om je folie pakketje niet op het rooster te leggen maar direct op de kolen. Ziet er tof uit en is uiteraard bij een kampvuur of grote buitenhaard een prima optie. Zo weet je zeker dat alles op maximale temperatuur wordt bereid. Bij een kogelbarbecue heb je echter te maken met een rooster. Het is niet altijd praktisch om alleen voor de mosselen het hele (en vaak hete) rooster weg te halen. Maar heb je ergens een open vuur, dan kan er dus ook voor kiezen om het pakketje direct bij de hittebron te leggen.

BBQ mosselen recept: lekker en simpel

Tijd voor een recept zoals we dat graag zien bij Braad Maar Raak: lekker en simpel om te bereiden. Zoals je hierboven al kon lezen, is het grillen van mosselen niet moeilijk. Op de grill ziet er stoer uit, maar in een pakketje van folie heeft toch onze voorkeur. Op deze manier kan je met een paar ingrediënten echt wat bijzonders maken van de mosselen.

Voor ons favoriete recept gaan we voor de klassieker: mosselen met witte wijn. De volgende hoeveelheden zijn voor twee personen of voor meer personen als je de mosselen als bijgerecht serveert.

  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 2 teentjes knoflook fijn gehakt
  • 2 sjalotjes gehalveerd en in dunne plakjes
  • 1 kilo mosselen
  • verse peterselie grof gehakt
  • 125 ml witte wijn
  • 100 ml kookroom/slagroom

Als eerste maak je de knoflookboter door de roomboter, knoflook en een snufje zout te mengen in een bakje. Proef het even of het niet te sterk is voor je smaak. Voeg anders wat extra boter toe. Deze knoflookboter past gelukkig ook bij heel veel andere bbq recepten.

Leg twee grote stroken alu folie op elkaar. Ongeveer 60 centimeter per strook is voldoende. Daar leg je een derde strook folie van circa 30 centimeter in het midden haaks op, zodat je een soort kruis krijgt. Leg eerst de sjalotjes erop, dan de mosselen en smeer er vervolgens royaal de knoflookboter overheen. Strooi er naar smaak wat grof gehakte peterselie overheen.

Vervolgens vouw je de folie vanaf de kanten wat naar binnen toe, zodat er een soort aluminium schaal ontstaat. De mosselen zijn dus op dit moment nog niet volledig ingepakt, eerder omsloten door de folie. Op deze manier kan je de witte wijn erbij gieten, zonder dat het weg stroomt. Als de wijn erbij is, kan je het geheel volledig afsluiten. Zorg dat het pakketje goed dicht zit, zodat alles lekker gaar kan stomen.

Maak na 10 minuten het pakket voorzichtig open (kijk uit voor de hete stoom). Als de mosselen open zijn, is het tijd voor de laatste stap. Giet de room in het pakket en laat alles nog even een paar minuten verder garen. Als je barbecue een deksel heeft, kan je deze er op doen.

Serveer de mosselen met een lekker warm, knapperig stuk brood.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.