Wil je jouw bbq-vrienden eens echt verrassen? Serveer dan de volgende keer een fraai stuk vlees inclusief perfecte grillstrepen. Van die strakke, donkere grill marks die uniek zijn voor het barbecueën. De meningen verschillen of het veel bijdraagt aan de smaak, maar laten we wel wezen: het oog wil ook wat. Daarnaast draait een mooi bbq-gerecht voor een deel ook om de presentatie. Gelukkig is het maken van grillstrepen echt niet zo moeilijk als je misschien denkt. Met wat handige tips en tricks kan iedereen dit voor elkaar krijgen en we delen graag onze bewezen methoden. Hieronder vind je de beste tips om prachtige, donkere grillstrepen te krijgen. Gebaseerd op de grill marks technieken van bbq-goeroe Steven Raichlen.
De basis voor perfecte grilstrepen
Laten we even een ding ophelderen: met “donkere grillstrepen” bedoelen we (donker)bruine strepen. Dezelfde kleur als je vlees mooi gaar is en dichtgeschroeid boven de kolen. Zwarte strepen op je gerecht beteken eigenlijk alleen maar ellende. Verbrand vlees of simpelweg een smerig bbq-rooster. Zorg dus voor de juiste temperatuur van je bbq en schone spullen. Uit ervaring kunnen we zeker de diensten van BBQ Spa aanraden om te zorgen voor glanzend schone roosters en bbq’s.
Een schoon rooster is dus echt een must. Het type rooster kan daarnaast ook helpen. Het is bijna valsspelen, maar een sear grate is de perfecte oplossing. Weber heeft in het grotere segment bbq’s waarbij je het binnenste deel van het rooster kunt wisselen (zie onze Weber Performer Premium review). In het midden kan je een deel van het rooster weghalen en vervangen door bijvoorbeeld een pizzasteen, stoomschaal of dus een sear grate. Dit lompe, gietijzeren rooster heeft extra dikke, ruitvormige verbindingen waardoor je in feite direct het ideale patroon op je vlees grillt. Zo wordt het maken van grillmarkeringen echt heel eenvoudig.
Ten slotte is het belangrijk om je barbecue goed heet te stoken. We noemden eerder al de juiste temperatuur, om te zorgen dat je vlees niet gaat verbranden. Voor de grillstrepen dient je bbq echter wel zo heet mogelijk te zijn.
De techniek achter grilstrepen
Heb je geen sear grate? Geen probleem. De techniek om grillstrepen te krijgen is heel eenvoudig. Is je vlees nagenoeg gaar en de bbq extra heet? Leg dan het vlees op het rooster direct boven de kolen. Na 30 tot 60 seconden draai je het vlees een kwartslag. Wacht weer 30 tot 60 seconden. Draai het vlees dan om en herhaal de twee stappen voor de andere zijde. Door het vlees een kwartslag te draaien krijg je het ultieme ruitjespatroon op het vlees gegrild.
Welk vlees leent zich voor grilstrepen
Echt fraaie grill marks krijg je met vlees dat een beetje oppervlak heeft. Logisch ook, anders zie je het eindresultaat nauwelijks. Kies dus voor een mooie ribeye, T-Bone, Picanha of zelfs een brute Tomahawksteak. Zo lang het maar een goed formaat is en minstens een centimeter of 2-3 dik.
Idealiter werken we met de methode reversed sear. Dit houdt in dat je een stuk vlees eerst langzaam laat garen (indirect), tot bijna de gewenste kerntemperatuur. Vervolgens stook je de directe zone flink op, wat makkelijk gaat met extra houtskool. En dan ga je het stuk vlees uiteindelijk dichtschroeien direct boven de kolen. Kort maar krachtig. Dit werkt perfect met een mooie dikke steak. Dunne lapjes vlees zijn veel te snel gaar en eerlijk is eerlijk: om die te serveren met grilstrepen is ook niet heel indrukwekkend.
Groenten, fruit en kaas grillen
Naast vlees is er nog veel meer dat je visueel kan pimpen met wat grillmarkeringen. Stevige groenten zoals courgette, aubergine en (punt)paprika zijn prima te gebruiken. De eerste twee kan je in dikke plakken kort searen voor een mooie uitstraling. De (punt)paprika kan zelfs in zijn geheel op de bbq. Het komt de smaak ten goede en ziet er absoluut tof uit.
Fruit kan eveneens, bijvoorbeeld voor een lekker toetje. Wees er dan wel bedacht op dat wat zachtere fruitsoorten snel vast gaan plakken aan je rooster. Geen goed idee. Ananas is prima te doen, bij voorkeur met plakken van een verse ananas. Die schijven uit een blik druipen van de mierzoete siroop en zijn minder handig (en minder lekker). Een abrikoos, perzik of peer is eveneens heel geschikt om te gebruiken. Niet alleen omdat het kan, maar vooral omdat deze vruchten heel lekker zijn om warm te eten. En doe eens gek: stukken watermeloen kunnen ook!
Kaas is een wat beperktere doelgroep voor grilstrepen. De meeste soorten kunnen alleen maar smelten en aan je rooster kleven. De smakelijke uitzondering op de regel: halloumi. Deze Griekse geitenkaas staat ook wel bekend als grillkaas en niet zonder reden. De speciale structuur zorgt ervoor dat de kaas tijdens het grillen stevig genoeg blijft, waarbij de buitenkant een mooi korstje kan krijgen. Een stuk halloumi is meestal niet heel groot, dus het vergt enige oefening en voorzichtigheid om deze mooi van strepen te voorzien. Je wilt natuurlijk niet dat al het lekkers tussen je rooster door omlaag valt.
Video met uitleg voor de mooiste grill marks
De mensen van BarbecueTricks hebben een mooie video gemaak om de techniek van grillstrepen te laten zien. Naast extra tips een mooie, korte video om alles extra duidelijk te maken. Bekijk hieronder de video (of via YouTube).