Voor veel mensen bestaat bbq’en uit een combinatie van vlees en sauzen uit een knijpfles. Eeuwig zonde, want zo smaakt alles naar kunstmatige smaakmakers en vettigheid. Wil je eens wat anders dan saus bij je vlees serveren? Ga voor een smakelijke salsa! Wat ons betreft is Pico de Gallo een absolute aanrader.
Wat is Pico de Gallo
Pico de Gallo is een Mexicaans bijgerecht, dat veelal wordt bereid als een grof gehakte salsa. Het is niet alleen heel smakelijk, maar ook heel simpel om te maken. In de meest eenvoudige vorm bestaat het uit tomaten, uien, jalapeño pepers, koriander, zout en limoen. Volgens de kenners is deze salsa overal in Mexico erg populair. Daar kennen ze het ook wel als salsa fresca en salsa Mexicano. Niet te verwarren met de geribbelde vleesschijf uit onze Hollandse haute friture.
Vrij vertaald betekent Pico de Gallo overigens “bek van een haan”. Geen idee waarom, het internet lijkt het ook niet te weten. Misschien door het pikante van een jalapeño, al zijn deze pepers ook verre van ‘heet’.
Basisrecept Pico de Gallo
Zoals gezegd is Pico de Gallo heel eenvoudig om te maken. In feite komt het neer op alle ingrediënten fijn hakken en op smaak brengen met limoensap en zout. Hieronder vind je het basisrecept.
Ingrediënten:
- 7 à 8 rijpe tomaten
- 1 gemiddeld grote ui
- 1 à 2 jalapeño pepers
- 15 gram koriander
- 1 limoen
- zout
Bereiding
Snijd de tomaten en ui in kleine blokjes. Snijd de jalapeño pepers fijn. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes om de Pico de Gallo wat milder te houden. Hak de koriander grof en knijp het sap uit de limoen. Voeg alle ingrediënten samen en breng om te beginnen op smaak met een halve theelepel zout. Proef even en voeg naar smaak nog wat extra zout toe indien gewenst.
Zet de salsa nu even 15 tot 20 minuten opzij, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Roer de salsa vervolgens goed door, zodat ook alle sappen van de bodem goed worden gemengd. Proef wederom en voeg naar smaak nog meer zout toe.
Tips en variaties
Natuurlijk kent ook Pico de Gallo vele variaties. Zoveel mensen, zoveel smaken. We zetten enkele tips en variaties graag even op een rij.
Extra pikant kan het worden als je de zaadjes en zaadlijsten in de pepers laat zitten.
Verse limoensap is heel gangbaar, maar een zuurtje kan je ook toevoegen in de vorm van appelazijn (appel-cider azijn).
Gebruik sowieso rijpe tomaten. Vooral aromatische tomaten zijn perfect. In de wintermaanden, als de tomaten niet ‘in het seizoen’ zijn, kan je altijd vertrouwen op Roma-tomaten.
Toepassingen en bewaren
Pico de Gallo kan eigenlijk overal wel mee samen. Van een goede steak tot een heerlijke picanha. Natuurlijk kan je het ook als bijgerecht serveren met wat tortilla chips. Of ga je volledig Mexicaans met taco’s van de barbecue? Uiteraard past Pico de Gallo daar bij.
En heb je in al je enthousiasme wat teveel gemaakt? In een luchtdicht bakje kan je het prima een week bewaren in de koelkast. Altijd fijn om achter de hand te hebben.