Rookhout voor de BBQ kopen

0
Rookhout op een bbq

Het roken van vlees is helemaal hot en echt niet meer alleen iets voor de absolute experts. Ook jij, met je degelijke BBQ in de tuin en een gezonde interesse in vlees kan heel goed je gerechten van die magische rooksmaak voorzien. Naast de temperatuur en de kwaliteit van het vlees kan het gebruik van het juiste rookhout leiden tot de heerlijkste creaties. Een wilde gok kan echter ook je prachtige stuk vlees veranderen in bittere ellende. Het verdient dus zeker de aanbeveling om rookhout te gaan gebruiken en er vooral ook even goed over na te denken.

Welk rookhout koop je?

Laten we met de makkelijke open deur beginnen: je koopt wat je lekker vindt. Als we gaan nadenken over wat we echt lekker vinden, wordt de keuze voor rookhout al iets complexer. Verschillende soorten hout geven verschillende soorten rooksmaken en hoeveelheid rook af. Mild, zwaar, zoet, fruitig, kruidig… er is veel mogelijk. Smaken verschillen natuurlijk, maar er zijn wel enkele gangbare combinaties. Onderaan dit bericht vind je een handig overzicht van soorten vlees en de soorten rookhout die er goed bij passen.

Over het algemeen geldt dat vooral hout van loofbomen geschikt is. Hout van naaldbomen bevatten veel hars en dat is rotzooi die we niet in onze edele BBQ terug willen zien, laat staan willen verhitten. Hout van de ‘grote drie’ is vrij universeel: berk, beuken en eiken. Verder lenen ook veel notenbomen en fruitbomen zich als leverancier van prima rookhout. Gangbare voorbeelden zijn Hickory, appel, kersen, peer, perzik en pecan.

Heb je nog weinig ervaring met rookhout, dan heeft Weber een mooie oplossing in de vorm van het Firespice houtsnippers mixpakket. Hierin vind je 6 bakjes met verschillende soorten rookhout: appel, kersen, pecan, beuken, hickory en mesquite. Mesquite is overigens een graag geziene gast in grillrestaurants, aangezien dit hout snel en intens brandt. Het heeft echter het risico dat er een te zware afgifte van smaak is, waardoor je vlees bitter wordt. Gebruiken met mate dus! Voor de rest is het een mooie set om eens te experimenteren met het roken van vlees. Bij vrijwel elke bouwmarkt en veel tuincentra is dit mixpakket tegenwoordig te vinden.

Heb je de rooksmaak te pakken (padum tsss), dan kan je een echte smokerbox kopen. Deze kan je steeds met rookhout naar keuze vullen, zodat je van je favoriete rookhout ook prima een grote voorraad in één keer kunt kopen. Of ga zelfs voor een rook-BBQ, als je het roken naar een nog hoger niveau wilt tillen.

Hoe gebruik je rookhout?

En dan de spreekwoordelijke – en in het licht van BBQ’en heel toepasselijke – hamvraag: hoe gebruik je rookhout? Drie vraagstukken houden barbecueënd Nederland bezig:

  • houtsnippers of houtstukken?
  • op de kolen of tussen de kolen of in een aparte smokerbox?
  • nat hout of droog hout?

Eigenlijk moet je jezelf eerst de vraag stellen op welke manier je gaat BBQ’en: heb je gerechten die redelijk kort op de grill liggen, of ga je echt low & slow barbecueën? In ieder geval wil je niet dat je rookhout in no-time is weggebrand, dus de combinatie van droge houtsnippers op de kolen is zelden een succes.

Een goede aanrader is om houtstukken te gebruiken en deze tussen de kolen te plaatsen. Vooral bij gerechten die wat langer op de BBQ blijven, is dit een perfecte manier om een lekkere rooksmaak af te geven. In een smokerbox zitten vrijwel altijd houtsnippers. Die branden sneller dan houtstukken, wat handig is aangezien ze met een smokerbox wat verder van de directe hitte verwijderd zijn.

Het nat maken of droog houden van rookhout is wellicht de grootste discussie. De een zweert erbij om je rookhout nat te maken, de ander vindt het totale onzin. Er is wel één belangrijk feit: nat hout zal zeker in het begin vooral stoom afgeven. Geurloze, smaakloze waterdamp. Een smokerbox vol nat hout is dus geen slimme zet. Misschien rookt het heel even extreem intens en lijkt het een groot succes, maar je buren zullen er meer van merken dan het vlees op de grill.

Verder is het, zoals vaker bij BBQ’en, geen exacte wetenschap. Ons advies is om het rookhout nooit nat te maken. We willen rook, geen stoom. En het eventuele effect op de temperatuur in je BBQ is eveneens niet prettig. Vertrouw liever op de toevoer van lucht dan de aanwezigheid van extra waterdamp om de temperatuur te reguleren. Gebruik bij voorkeur houtstukken tussen de kolen als je lang indirect gaat roken en kies voor een smokerbox met houtsnippers voor de wat kortere sessies. Wees je er wel van bewust dat de rook tijd nodig heeft om door te dringen in het vlees. Een klein lapje vlees dat 4 minuten grilltijd nodig heeft, zal weinig hebben aan rook.

Welk rookhout bij welk vlees?

Hieronder vind je een aantal combinaties van soorten vlees en gangbare typen rookhout die er over het algemeen goed mee samengaan. Voel je vrij om ermee te experimenteren, dat is sowieso al een leuk onderdeel van BBQ’en.

Rundvlees: Eik, Hickory, Kersen, Pecan, druivenranken, Acacia, Mesquite

Varkensvlees: Beuken, Hickory, Appel, Maple (ahorn), Kersen, Pecan, Peer, Perzik

Kip: Berk, Maple (ahorn) en vrijwel alle fruitsoorten (druivenranken, peer, perzik, abrikoos, appel, citrus)

Lamsvlees: Eiken, Hickory, Kersen, Appel

Veel plezier met roken! Wees je er wel van bewust dat het roken van vlees net zoiets is als het toevoegen van kruiden. Overdaad schaadt, dus begin rustig. Je zult zien dat je er al snel handigheid in gaat krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.