T-Bone vs Porterhouse: Wat is het verschil?

0
T-bone Porterhouse

T-Bone en Porterhouse zijn een hemels geschenk voor echte steak lovers. Ze lijken enorm op elkaar, maar zijn ze ook hetzelfde? Of is er toch nog echt verschil tussen beide?

De iconische T-Bone is een graag geziene gast op menig BBQ. De mooie stukken vlees, verbonden aan het t-vormige bot van de ruggewervel van een rund, ogen stoer en zien er heel smakelijk uit op de grill. Het is een lekkere combinatie van de ossenhaas en de dunne lende (entrecôte). Het formaat van het stuk ossenhaas bepaalt echter of het een T-Bone is of dat we mogen spreken van een Porterhouse.

Het officiële verschil tussen T-bone en Porterhouse

Volgens het U.S. Department of Agriculture (de USDA) zijn er strikte regels voor het onderscheid tussen T-Bone en Porterhouse. De ossenhaas van een T-Bone moet minstens 1,30 centimeter dik zijn op het breedste stuk. Daarentegen moet dit deel bij een Porterhouse minstens 3,18 centimeter dik zijn. Je kunt dus geluk hebben met een forse T-Bone, maar als je voor echt grof geschut wilt gaan is een Porterhouse een veilige keus.

Wees wel gewaarschuwd, want enthousiaste slagers kunnen van een Porterhouse echt een monsterlijk groot apparaat maken. Er zijn zelfs restaurants die Porterhouses van 1,5 kilo serveren! Stukken vleesch zo dik zijn als een pak kaarten en zonder problemen op hun kant kunnen staan. Daar ben je wel even zoet mee.

Kortom, alle Porterhouse steaks zijn T-Bones, maar niet alle T-Bones zijn Porterhouses. Maar da’s logisch, toch?

Recepten en een t-bone of porterhouse kopen

Met wat kleine stukjes paprika, olijfolie, knoflook en peterselie heb je met beide stukken vlees een goddelijk smakelijke steak op tafel. Of ga jij op een eigen manier voor de perfecte steak? De recepten voor een heerlijke t-bone of porterhouse zijn even simpel als heerlijk. Gebruik bijvoorbeeld eens rookhout voor een extra intense smaak.

Het eindresultaat van je BBQ-sessie wordt voor een heel groot deel bepaald door de belangrijke eerste stap: koop kwalitatief goed vlees. Veel slagers hebben een steeds groter wordend assortiment met goed vlees. Vaak zie je ook speciale BBQ-assortimenten, al beperken de meeste slagers zich vaak tot de zomer. Als liefhebbers staan we natuurlijk het hele jaar door graag achter de BBQ. Een goede keuze is dan om eens bij de betere online slagers te kijken. Mooi koel verpakt kan je fraaie stukken kwaliteitsvlees in huis halen. Ook specifieke stukken rund- en varkensvlees, die zich perfect lenen voor de BBQ. Zo vind je een mooie Boston Butt voor pulled pork of een heerlijke picanha (staartstuk) bij elke goede online slager. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor het vlees waar we dit verhaal mee begonnen.

Al met al kan je met een T-Bone of Porterhouse heel veel kanten op. Kies voor kwaliteit en schotel je tafelgenoten iets moois voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.