Tomahawk steak op de BBQ

2

Het is misschien wel het summum voor ons vleestariërs: de tomahawk steak. Een prachtige rib-eye met het been er nog aan. Indrukwekkend! Angstaanjagend! Fred Flintstone-style! In elk geval hoef je niets meer te bewijzen op het gebied van jouw masculine entiteit als je de deksel van je BBQ optilt en zo’n tomahawk bad-boy tevoorschijn komt. Je zult deze grote jongen niet snel aantreffen bij je lokale supermarkt – alsof je het daar zou willen halen – en ook menig slager zal het niet standaard in de vitrine hebben liggen. Op verzoek zal de echte keurslager je zeker aan een fraaie tomahawk steak kunnen helpen.

De makkelijkste weg is wellicht toch om zo’n imposant stuk vleesch te bestellen bij een goede online slager. De meeste webshops van de betere digitale slagers hebben en dusdanig riant assortiment, dat je kunt kiezen hoe zwaar je tomahawk steak moet zijn.

De eerste ontmoeting met je tomahawk steak

Je hebt de sprong in het diepe gewaagd en een tomahawk steak in huis gehaald. Of misschien wel meteen meerdere voor je vrienden. Held! De glimlach op je gezicht verraadt dat je geniet van de eerste ontmoeting. Heb je de steak bij een online slager besteld, dan zal deze mooi gekoeld en verpakt bij je worden afgeleverd. Houd wel rekening met de planning van je BBQ: rauw rundvlees kan je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Ga je pas na 2 dagen aan het grillen, vries dan je steaks in zodra je het in huis hebt. Bij -18 graden Celcius kan je rundvlees 6 tot wel 12 maanden goed houden.

Tijd om te grillen

En dan is het zover. De dag die je wist dat zou komen… Zijn je tomahawks bevroren? Laat ze dan eerst afgedekt ontdooien in de koelkast. De avond voor je gaat grillen alvast in de koelkast leggen doet wonderen. Haal de steaks ongeveer een uur voor de BBQ aan gaat uit de koelkast en laat ze, afgedekt, op kamertemperatuur komen. Zeker bij een fors stuk vleesch als de tomahawk steak is het van groot belang dat je vlees goed op temperatuur is voor het op de grill gaat. Goed vlees heeft geen culinaire poespas nodig. Inwrijven met wat zout, peper en misschien een beetje knoflook is meer dan voldoende.

Bereid je BBQ voor met 2 zones, zodat je indirect en direct kunt grillen. Plaats alle kolen aan één zijde, zodat er een duidelijk hete en koele zone ontstaat. Heb je een BBQ waar je een mooi searing grate in het midden kan leggen? Plaats dan de kolen direct onder dat fraaie rooster. De buitenste ring van je BBQ zal wat koeler blijven en de hete zone is uiteraard in het midden.

Reverse sear

Speel wat met de luchttoevoer om de temperatuur te regelen in je BBQ. De techniek die gebruikt gaat worden is reverse sear. Zoals eerder al besproken in het blog over de perfecte steak. Dit houdt in dat het vlees eerst op het indirecte gedeelte mag garen, om vervolgens dicht te schroeien met mooie grillstrepen op de directe zone. De eerste fase hoeft de temperatuur in je BBQ niet heel hoog te zijn. Rond de 130 graden is prima om je steaks in alle rust tot een kerntemperatuur van ongeveer 38-40 graden te brengen.

Is de temperatuur bereikt? Haal dan je tomahawk steak van de BBQ en pak hem in met wat alu-folie. Het vlees mag even 10-15 minuten rusten. Bereid je ondertussen voor op een gloeiend hete finale: het dichtschroeien in de directe zone, direct boven de kolen. Zet de luchttoevoer volledig open, zodat de temperatuur in je BBQ flink kan stijgen. Indien beschikbaar kan je wat extra houtskool toevoegen aan je kolen, voor een nóg hogere temperatuur. Houd er rekening mee dat het een minuutje of 5 kan duren voordat alles lekker aan het gloeien is en de temperatuur naar wens is gestegen, maar zo is de kans wel het grootst dat je straks prachtige grillstrepen op je steaks hebt.

Het slotstuk van dit carnivore spektakel is het echte searen. Leg de tomahawk op het rooster direct boven de kolen en laat het vlees ongeveer een minuut per zijde sidderen van genot. Vervolgens mogen de majestueuze steaks direct richting het bord. Het rusten wat normaal gesproken na het grillen gebeurt, is nu al gedaan tussen het garen en het searen in. Kortom, het is eindelijk tijd om de ware Fred Flintstone in je los te laten en aan te vallen.

Yabba dabba doo!

2 REACTIES

  1. Tips:
    -Géén knoflook. Dat gebruik je om matig vlees te maskeren. Zonde van je kwaliteiten.
    – kerntemp tot 45 voor je gaat grillen. 40 wordt behoorlijk rare. En een Tomahawk hoort eigenlijk wel medium rare.
    – Na het schroeien alsnog 10-15min laten rusten. Door de hitte trekt de spier weer samen, dus het eerdere rusten is deels te niet gedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.