Verschillende soorten spare ribs uitgelegd

0
Spareribs op de bbq

Vandaag staan we bij Braad Maar Raak eens stil bij de verschillende soorten spare ribs die je tegen kunt komen. We hebben het dan niet over een vacüum verpakt stukje restafval in ketjap of zoete saus van de lokale supermarkt. Neen, het gaat om het pure stuk vleesch van de vakhandelaar dat nog echt uit varksenvlees bestaat. Toch is de ene spare rib de andere niet. We leggen het graag even uit wat de verschillen zijn in de wondere wereld der spare ribs.

Select 2022Select 2022

Spare ribs en baby back ribs

Eigenlijk is er voor ons Europeanen maar één belangrijk onderscheid om te maken, namelijk tussen ‘gewone’ spare ribs en baby back ribs. De echte spare ribs, zoals de meeste mensen ze kennen, komen van de zijkant van het varken. Het zijn relatief lange botten, voorzien van vaak stevig en veel vlees.

De baby back ribs komen van hoger op de rug van het varken. Ze zijn wat kleiner van formaat (baby, inderdaad) maar de verhouding tussen vlees en bot is veel beter. Dit zorgt volgens liefhebbers ook voor een veel intenser en malser stuk vlees. Je hebt uiteraard meer baby back ribs nodig om dezelfde kwantiteit te krijgen als reguliere spare ribs, maar qua kwaliteit winnen de kleine ribbetjes het volgens de meeste mensen.

Tussen deze twee soorten ribs zitten nog de St. Louis Cut ribs. Dit zijn eigenlijk grotendeels spare ribs, met als grote verschil dat ze netjes op maat zijn gezaagd. Hierdoor is deze cut vooral geliefd bij bbq’ers die spare ribs in een competitie maken. Door het strakke snijwerk zijn deze ribben beter gelijkmatig te garen en presenteren ze wat netter dan de wat meer kromme baby back ribs en logge spare ribs.

Onderstaande foto geeft het verschil in herkomst tussen de vleessoorten goed weer.

Soorten spare ribs

Voor echte baby back ribs zal je toch echt naar de betere (online) slager moeten. Hooguit in het zomerse hoogseizoen zal een supermarkt ze toevallig hebben, al is dan nog de kwaliteit geen zekerheid. Ben je al jaren de grote spare ribs gewend? Doe eens gek en probeer eens de baby back ribs. Het kost je iets meer, maar daar krijg je ook zeker wat voor terug!

Meer over spare ribs

Binnenkort lees je hier op Braad Maar Raak meer over die fijne spare ribs / baby back ribs. We duiken onder andere in de wijze van bereiden en vooral ook de voorbereiding. Ongekookte ribs vergen zeker wat meer TLC (tender loving care), maar daar pluk je na de noeste arbeid zeker de vruchten van. Wie weet komt dat IKEA rib rack nog eens van pas.

Wordt vervolgd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.