Vlees injecteren met een injectiespuit

6
Vlees injecteren met een spuit

Laat een eventuele angst voor naalden je niet tegenhouden om deze pro-tip toe te passen: vlees injecteren! Het is de meest efficiënte manier om een stuk vlees van extra smaak en sappigheid te voorzien. Grote en ook kleinere stukken vlees kan je op deze manier van binnenuit marineren. En het is echt niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Ontdek hier hoe je eenvoudig vlees kunt injecteren. Met tips voor beginners en verrassend makkelijke pro-tips om echt next-level te gaan.

Waarom vlees injecteren?

Het concept is even briljant als simpel. Met droge rubs, kruidenpasta’s, kruiden of het normaal marineren van vlees bedek je alleen de buitenkant. De marinade kan een paar milimeter in het vlees trekken, maar daar blijft het bij. Voor veel soorten vlees is dit dikke prima en levert het goddelijke smaaksensaties op, maar vooral wat grotere stukken vlees is het echt een verademing om tot in de kern van het vlees een unieke smaak mee te geven. De oplossing? Het vlees injecteren met een spuit, zodat de marinade direct tot in de kern doordringt.

SpitJack Magnum Meat Injector GunVeel van deze injectiespuiten voor culinair gebruik lijken op een soort extreme spuit van de huisarts. Een grove, vrij lange naald, verbonden met een spuit waar meestal zo’n 50 tot 100 milliliter vloeistof in gaat. Een bouillon, gesmolten boter, een dunne marinade… vul de spuit naar wens en injecteren maar!

Wil je liever een wat dikker mengsel injecteren, zoals pesto of een stevigere marinade? Let er dan op dat je spuit met een wijde opening gebruikt. Vaak worden deze brede injectiespuiten geleverd met een metalen ‘prikker’, waarmee je een diep gat in het vlees kunt prikken om vervolgens met de lompe spuit je kruidenpasta te injecteren. Dit werkt ook goed als je eens een wat dikkere vloeistof hebt, bijvoorbeeld een smaakvolle barbecuesaus of Coca Colasaus.

Uiteraard zijn er al diverse variaties gekomen op de traditionele injectiespuit. Bijvoorbeeld een Magnum Meat Injector Gun, die zoals de naam al doet vermoeden wat meer als een klein (knijp)pistool is vormgegeven. Ook worden veel spuiten al standaard met meerdere naalden geleverd: fijn, grof en zelfs met meerdere openingen om eenvoudig op diverse lagen van het vlees te injecteren.

Het echte werk

En dan het echte werk. Aan de slag met zo’n injectiespuit! Misschien denk je in het begin even dat het totale onzin is en dat zo’n spuit alleen nodig is als er een heel wroetvarken van 100 kilo aan het spit hangt. Laat los die gedachten, want zelfs een lekkere roast van bescheiden omvang kan profiteren van het injecteren van een marinade. Vlees injecteren is dus een optie bij diverse soorten en maten.

Heb je je favoriete marinade of andere smakelijke vloeistof gereed en de juiste naald aan de spuit verbonden? Duw dan om te beginnen de zuiger van de injectiespuit helemaal omlaag en dompel de naald onder in de marinade. Let er op dat sommige naalden meerdere gaten kunnen hebben aan de zijkant en dat ook die ondergedompeld zijn. Trek de zuiger omhoog et voilá: de injectiespuit is gevuld.

Steek vervolgens de naald rustig in het stuk vlees tot de gewenste diepte is bereikt. Houd er daarbij rekening waar de opening van de naald is, want dit is vaak al wat hoger dan het uiterste puntje. Maak niet de beginnersfout door als een malle die spuit leeg te rammen in het vlees, want als een heuse horrorfilm komen dan de sappen uit plekken stromen die je liever niet wilt. De beste methode is rustig de spuit indrukken en ondertussen de naald langzaam aan omhoog trekken, zodat de marinade in alle lagen van het vlees terecht komt.

Tips voor beginners

Als je nog nooit eerder vlees hebt geïnjecteerd, kan het een beetje intimiderend lijken. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Kies een eenvoudige vloeistof om mee te beginnen, zoals bouillon of een simpele marinade. Als je meer ervaring hebt, kun je experimenteren met sterkere smaken.
 • Zorg ervoor dat de naald van je injectiespuit scherp is, anders kan het pijnlijk zijn voor het vlees en moeilijker om doorheen te komen.
 • Injecteer het vlees niet te veel. Het is belangrijk om het vlees niet te doorboren en ervoor te zorgen dat de vloeistof gelijkmatig wordt verdeeld.
 • Laat het vlees na het injecteren even rusten voordat je het op de barbecue legt. Zo kan de vloeistof zich goed verspreiden in het vlees.

Pro-tips

Beperk het aantal gaten dat je in je vlees prikt. Voor veel vleestariërs zal het al een pijnlijke actie zijn om überhaupt één gat in hun mooie stuk vlees te prikken. Een pro-tip is om één gat te maken en van daaruit onder twee of drie hoeken de naald omlaag te duwen. Zo kan je toch in meerdere richtingen marinade in het vlees spuiten, zonder dat je een gatenkaas maakt van het prachtige stuk vlees.

Hoeveel marinade pomp je in een stuk vlees? Smaken verschillen en zoveel mensen, zoveel meningen. De een vindt het een richtlijn om net zo lang door te spuiten totdat de marinade uit het injectiegat begint te lekken en je vlees echt verzadigd is, terwijl de ander gewoon in twee tot drie richtingen rustig marinade erin spuit en het dan wel best vindt. Experimenteer! Doe het bij voorkeur wel allemaal boven een grote schaal of een dienblad met opstaande randen, dat voorkomt een hoop rotzooi om op te ruimen.

Welk vlees kan je injecteren?

Je hebt een injectiespuit gekocht en een goed gevulde voorraadkast. Kortom, klaar voor de start. Waarmee ga je straks je injectiespuit vullen? En welke stukken vlees lenen zich hiervoor? Vrijwel alle smakelijke vloeistoffen en combinaties van vloeistoffen lenen zich prima voor injecteren: bouillon, olijfolie, pikante saus, Worcestersaus, sojasaus, vruchtensappen, honing, stroop… De mogelijkheden zijn eindeloos. In het geval van wat dikkere opties, zoals honing en stroop, is het aan te raden om deze in een pannetje met kokend water te verwarmen, zodat ze wat vloeibaarder worden.

En dan de vraag: welk vlees injecteren? Goede opties zijn niet geheel verrassend de wat grotere stukken vlees: grote hammen, varkensschouders, hele kalkoen of kip, een groot brisket (runderborst). Ook stukken vlees die van zichzelf erg droog zijn, kan je met injecteren lekker mals en sappig krijgen. Denk bijvoorbeeld aan varkenslende, rosbief of hele dikke karbonades.

Bonus Tips

 • Houd het rubber van de zuiger soepel met een beetje plantaardige olie voor je de injectiespuit gaat gebruiken.
 • Ga je voor bouillon? Gebruik dan varianten met weinig zout.
 • Heb je alle ingrediënten gemengd voor je marinade? Doe het dan in een smal bakje/schaaltje, zodat je eenvoudig de naald kunt onder dompelen.
 • Vermijd grof gesneden specerijen en ingrediënten die makkelijk samen klonteren.
 • Laat het stuk vlees bij voorkeur een half uur tot een uur rusten, voordat je het gaat injecteren. De marinade zal zich dan beter verspreiden.
 • Was de injectiespuit met de hand en besteed extra aandacht aan het goed reinigen van de naald. Vaatwassers zijn vaak te lomp voor de spuit en naald.

Een goede marinade voor in de injectiespuit? Probeer eens de homemade Madeira-saus!

Conclusie

Het injecteren van vlees is een geweldige manier om de smaak en sappigheid te verbeteren, vooral als je vlees op de barbecue bereidt. Door de juiste apparatuur te gebruiken en de juiste techniek toe te passen, kun je eenvoudig zelf vlees injecteren. Experimenteer met verschillende vloeistoffen en smaken om te ontdekken wat het beste werkt voor jou en je vlees. Met deze tips ben je op weg naar het bereiden van het perfecte vlees op de bbq.

6 REACTIES

 1. Wat ik mis zijn: gewenste oventemperatuur.
  De kerntemperaturen bij de diverse stukken vlees.
  Verder is het een prettige handleiding.
  Alvorens het vlees in te prikken, bedek ik het met plasticfolie en prik daar doorheen. Dan mors je minder. Natuurlijk daarna het folie verwijderen.
  ik braad daarna het vlees in een tent van dik aluminiumfolie in een gekromd rooster in de braadslede in de oven.

  .

 2. Hoi! Mooi stuk heb je geschreven. Ik heb er een paar goede tips uitgehaald!
  Misschien nog een paar kleine aanvullingen.
  Laat het vlees ook na het injecteren een tijd rusten. De marinade (of pekel) heeft echt nog wel een flinke tijd nodig om zich te verspreiden.
  (zomaar een dag)
  Mooie leidraad voor pekel injecteren is 15 gram zout per 100cc water. En dan ongeveer 10% inspuiten.
  (dus een stuk vlees van 1 kg, mag na het inspuiten 1100 gram wegen.)
  En als je wel smaak wil, maar geen verstopte naald, kan je eventueel ook een thee maken.
  Wees voorzichtig met zachte vleestructuren. Een ossehaas spuit je zomaar kapot van binnen.
  En tot slot; probeer zoveel mogelijk dwars op de draad van het vlees te spuiten en beweeg de naald tijdens het spuiten langzaam heen en weer.
  De spuitnaald met de gaatjes aan de zijkant is wat dat betreft altijd het best.
  Excuus als ik wat betweterig overkom.
  Ik hoop dat jullie wat aan de adviezen van deze (oud) worstmaker hebben!

  • Hoi Carl,

   Adviezen, tips… altijd welkom! Leuk om te lezen dat je er wat uit hebt kunnen halen en nogmaals dank voor je aanvullende tips. :)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.