De volgende BBQ-trend: kokos

0
Kokos suiker

We kennen inmiddels de toepassing van kokosnoten op het gebied van briketten. Kokosbriketten zijn een dikke aanrader. Ook in de bereiding van je gerechten lijkt de toepassing van kokos een nieuwe BBQ-trend te zijn. De Aziatische keuken is binnen in huis bij veel mensen populair en het lijkt nu ook zijn weg te vinden naar de buitenkeukens. In Maleisië, Cambodja en Indonesië is het gebruik van kokos altijd al gebruikelijk. Niet alleen kokosbriketten, maar ook de toepassing van bijvoorbeeld kokosmelk in marinades en gegrilde kokosvlokken bij een lekker stukje kip van de BBQ. Wordt kokos ook bij ons een nieuwe BBQ-trend?

De veelzijdige kokosnoot

De kokosnoot is bij ons niet zo gangbaar als in landen met een meer tropisch klimaat. We doen wel netjes mee aan de hype van kokoswater en wat geraspte kokos door de verantwoorde ontbijtjes en smoothies. Veel verder gaan we over het algemeen niet, terwijl het een heerlijk en veelzijdig ingrediënt is. Ook voor de barbecue!

Bij een kokosnoot denken veel mensen aan een bruine, harige noot. Zo zien we ze ook vaak. De kokosnoot begint echter als een vrucht met een groene schil, of in het geval van de King Coconut met een oranje schil. Het is dan een grote noot, gevuld met vloeistof en dikke gelei. Als de kokosnoot rijpt en uitdroogt, wordt de gelei het harde, witte kokosvlees. Pas als je de groene schil openbreekt, zal je de typische bruine noot overhouden.

Kokos van de grill

Tot zover een lesje in de anatomie van een kokosnoot. De toepassingen op de BBQ zijn veel interessanter. Om meteen met het goede nieuws te beginnen: het is een heel gezond ingrediënt. Kokos heeft een lage glycemische index, wat het makkelijk maakt voor je lichaam om te verwerken. Geen enorme suikerbom dus, ondanks dat het wel voor een frisse, zoete smaak zorgt.

Door de uitgesproken, rijke smaak is de kokosnoot ideaal voor een toepassing in hoofdgerechten. Kokosmelk kan een saus heel zacht en exotisch maken, wat bijvoorbeeld ook in de Thaise keuken gebeurt met curry’s. De smaak is mild genoeg om kokosmelk bijvoorbeeld ook te gebruiken als vervanger voor room. Serveer het met wat vlees, of gebruik het als mopping saus bij spareribs en je krijgt een verrassend lekkere smaakcombinatie.

In suikervorm kan je kokos gebruiken om je vlees mee in te smeren, waarna je er een mooie gegrilde buitenkant aan geeft op de BBQ. En kokosnectar is weer een lekkere aanvulling door het op je bereide vlees te smeren.

Kortom, kokos – in welke vorm dan ook – kan zeker een lekkere en verrassende twist geven aan je BBQ-gerechten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.