Welke BBQ past bij jou: kolen, gas of kamado

2

Bij het kopen van een barbecue kom je voor nogal wat keuzes te staan. Ga je voor een bekende kogelbarbecue, een gas bbq of een fraaie kamado? Is een model van 47 centimeter groot genoeg of kan je beter kiezen voor een royale 57 centimeter? En wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen van al die verschillende bbq’s? Vrees niet, Braad Maar Raak schiet te hulp! Wij helpen je met vergelijken en het maken van een goede keuze. Zo weet je al over een paar minuten welke BBQ bij jou past.

Welke BBQ is beter: kolen of gasbarbecue

De eerste afweging die je moet maken: ga je voor een barbecue die je met houtskool of briketten verwarmt of een gas bbq. Als echte pitmasters houden we van vuur, gloeiende kolen, rook en het regelen van de temperatuur. Deze beleving is een groot voordeel van een bbq op kolen. Daar komt ook nog bij dat je met kolen heel mooi indirecte zones kunt maken op je barbecue. Ideaal voor grotere stukken vlees die langzaam gaar moeten worden. Op een gasbarbecue met deksel kan het in zeker zin ook wel, als je niet alle gaspitten aansteekt, maar dat is toch wel heel anders. Ook kan je met een kolen bbq heel mooi een super hete sectie maken door alle kolen ergens te centreren. Perfect om een fraaie steak lekker dicht te schroeien of van mooie grillstrepen te voorzien.

Hiermee komen we ook meteen tot zowel het grote voordeel als het grote nadeel van een gasbarbecue. Het enorme voordeel is dat het een kwestie is van gastank opendraaien, knop omzetten en aansteken. Snel en simpel. De temperatuur regel je redelijk eenvoudig door te spelen met de knoppen. Alleen het nadeel is toch wel dat het niet veel anders is dan koken op het fornuis in je keuken. Gemak dient de mens, dat zeker. Al geef je er dus wel behoorlijk wat beleving voor op.

Gas biedt dus snelheid en wat gemak, kolen de beleving en legio opties om meer qua bereiding te doen. Plus, met een brikettenstarter heb je een kolen bbq in 20-25 minuten ook perfect op temperatuur. Dek in de tussentijd de tafel of bereid wat gerechten voor en je kunt van start gaan.

Kortom, zullen we die gas bbq gewoon lekker links laten liggen? ;)

Kogelbarbecue, smoker of een kamado

We zijn er dus over uit, het wordt een kolen bbq. Top! Dan is het nu tijd voor stap 2, het kiezen van de juiste kolen bbq voor jouw situatie. Welk soort bbq is voor jou ideaal? Barbecues op kolen zijn grofweg onder te verdelen in de volgende populaire groepen: een kogelbarbecue, smoker of kamado.

Kogelbarbecue

De kogelbarbecue is heel gangbaar en eenvoudig in gebruik. Dankzij de deksel kan je gerechten echt goed laten garen en een temperatuur vasthouden. Een groot verschil met gewoon grillen boven open vuur met een rooster erboven. Qua merk is er eigenlijk maar één echte aanrader en dat is Weber. Er staat hier al 6 jaar een Weber Performer Premium in de tuin en die ziet er nog perfect uit en werkt als een trein. Goedkoper kan, maar dan lever je ook echt in op kwaliteit en gebruiksgemak. De speciale houder voor de grote deksel, de diverse accessoires… Weber levert gewoon de top voor je achtertuin.

Een kogelbarbecue is in elk geval een veilige keuze voor veel mensen die een bbq op kolen willen kopen. Niet te ingewikkeld in gebruik, maar als je wilt kun je er toch heel uitgebreid mee barbecueën.

Smoker

De smoker zien we ook steeds meer bij de ‘gemiddelde’ liefhebber van bbq’en. Niet zo gek ook, want ze zijn al heel wat jaren een stuk goedkoper geworden. Wederom zijn onze vrienden van Weber koning op dit gebied en hebben ze met hun Smokey Mountain bbq een hele fijne smoker op de markt gebracht.

Maar wat is een smoker dan? In tegenstelling tot een kogelbarbecue ligt het vlees niet direct boven de kolen. Je bent dus echt indirect aan het bbq’en. Een smoker houdt door zijn constructie de temperatuur veel makkelijker langer vast. Dit maakt een smoker ideaal voor gerechten die je langzaam laat garen. Heerlijke low & slow maaltijden dus, zoals zelfgemaakte spare ribs en pulled pork.

Kamado

De meest recente trend is de kamado. Ook wel bekend als de keramische bbq. Bijna iedereen heeft inmiddels wel gehoord van de Big Green Egg, maar de afgelopen jaren heeft het groene ei behoorlijk wat concurrentie gekregen. De reden is simpel: eigenlijk combineert een kamado alle fijne eigenschappen van een kogelbarbecue en een smoker. Je kunt er heel lang een lage temperatuur mee vasthouden, maar het is ook prima mogelijk om een extreem hoge temperatuur te krijgen en direct te grillen. Van langzaam gegaarde ribs tot snel gebakken pizza’s dus.

Het verschil tussen direct boven de kolen of indirect garen zit in het gebruik van een hitteschild (heat deflector). Om indirect te werken, plaats je het hitteschild tussen de kolen en je rooster. Op die manier komt er geen directe hitte bij je gerecht en kan alles rustig garen.

Het werken met een kamado went snel, maar is wel iets anders dan bij een gewone kogelbarbecue. Zo moet je de deksel echt zoveel mogelijk gesloten laten liggen. Doe je dat niet, dan zuigt de kamado zoveel zuurstof aan dat je in feite een gigantische schoorsteen krijgt. In no time zijn dan alle kolen op en schiet de temperatuur gigantisch omhoog. Het vergt dus wel wat oefenen om te weten hoe je de juiste temperatuur kunt bereiken met je kamado. De hoeveelheid kolen en de standen van de schuifjes onder en boven maken veel verschil. Het is zeker geen groot nadeel, maar wel belangrijk om te beseffen. Lekker burgers flippen met de klep open kan wel, maar daarvoor is een kamado niet het meest geschikt.

Zijn goedkope kamado’s heel slecht?

Wat wel een serieus nadeel is van een kamado: de prijs. Er zijn goedkopere kamado’s op de markt, met wisselend succes. Wil je een serieuze kamado kopen, dan kom je eigenlijk al snel uit bij een Big Green Egg of Black Bastard. Iets goedkoper zijn de modellen van Kamado Joe, die ook nog heel degelijk zijn.

Een goedkope kamado betekent simpelweg dat er goedkope materialen zijn gebruikt. Ook de afwerking is vrijwel altijd een stuk minder. Het keramiek is matig, de scharnieren en sluiting zijn verre van top. Dit soort dingen zijn funest voor een kamado. Als de warmte niet goed vastgehouden kan worden, krijg je ook geen fijn resultaat meer. Niets zo vervelend als een slecht sluitende deksel of kapot scharnier na een paar maanden. En bij een budget merk hoort veelal ook budget service…

Ben je overtuigd van een kamado als je volgende bbq? Spaar dan echt even voor een fijn model. Het begint al snel rond de 800 tot 1000 euro voor een niet al te lomp model. Wil je een groter formaat, meer accessoires, een fijner meubel en wat niet al meer? Spaar dan maar even door tot het dubbele bedrag. Je bent dan al snel 2K kwijt om iets heel moois te halen. En ja, die kamado bij de Appie van 230 euro ziet er verleidelijk uit. Laat je echter niet gek maken. Die is misschien een seizoen lang leuk, daarna begint de ellende.

Welk formaat moet ik hebben?

Oké, dus je weet wat je volgende barbecue moet worden. Het verschil tussen gas en kolen is duidelijk. Je bent klaar voor de volgende stap. Tijd voor een kamado, kogelbarbecue of smoker. Maar dan de volgende vraag: het formaat. Size matters, absoluut. Alleen is groter niet altijd beter voor alle soorten.

Uiteraard hangt het van je huishouden af en of je bijvoorbeeld vaak voor veel vrienden en familie mag grillen. Over het algemeen kan je voor een kogelbarbecue het beste kiezen voor een wat groter formaat, met een diameter van 57 centimeter. Dan heb je ruimte genoeg om zowel direct als indirect te grillen. Vergis je ook niet in die 10 centimeter verschil met de kleinere 47 centimeter modellen. Het lijkt op papier een klein verschil, maar het oppervlak van je rooster halveert bij een 47 centimeter model. Als je dan echt een wat koudere, indirecte zone wilt maken wordt het al snel vrij krapjes op het rooster.

In het geval van een smoker is 47 centimeter echter prima. Direct grillen doe je niet op zo’n ding. Daarbij is 47 centimeter voor puur, indirect grillen royaal genoeg om grote stukken vleesch op te bereiden. Daar ga je echt niet mee in de knel komen. Je gebruikt deze immers ook niet snel om een lading hamburgers en kleine worstjes te maken.

Bij de afdeling kamado’s spreken fabrikanten vaak van mini, medium, large of XL. Lekker handig. Het hangt van het merk af, maar meestal zijn de mini of medium formaten ongeveer 38 centimeter. De diameter van een large is rond de 48 centimeter en bij de XL gaat het richting de 60 centimeter. Snel advies: ga voor large. De 48 centimeter is bij een kamado heel riant. Een kleinere variant scheelt vaak een paar honderd euro. Lijkt interessant, maar het beperkt je enorm in je mogelijkheden. Zelfs voor een klein gezin van 3-4 personen is een kamado van 38 centimeter al snel passen, meten en plannen. De XL kamado is natuurlijk een enorme unit. Imposant, met een dito prijskaartje. Hooguit handig als je gemiddelde groepsgrootte richting de 10 mensen gaat, maar voor in de meeste achtertuinen echt onnodig lomp.

Welke BBQ past het beste bij mij

Deze vraag kan je beantwoorden op basis van de volgende criteria:

  • Wat is je budget
  • Hoeveel mensen eten er meestal mee
  • Hoe uitgebreid wil je barbecueën

Je gaat sowieso voor een kolen barbecue, dat is geen vraag meer. Afhankelijk van je budget kan je de afweging maken tussen een kogelbarbecue of een kamado. Voor zo’n 400 euro heb je prima kogels van Weber. Topkwaliteit en een lekker formaat. Wil je een stapje verder gaan en misschien ook eens aan de slag met écht indirect grillen? Met een forse pulled pork, zelf gegaarde spareribs of andere fraaie stukken vlees? Dan kan je beter wat langer sparen en voor een kamado gaan. Kies voor kwaliteit, dan heb je echt heel veel jaren plezier van je aankoop.

Jouw favoriete barbecue

Zoveel mensen, zoveel wensen. Wat voor de een perfect werkt, is verre van ideaal voor de ander. Heb jij jouw favoriete bbq al gevonden? Iets wat perfect past bij de grootte van je gezin en je lekkerste gerechten? Laat het vooral even weten in de reacties. Tips zijn natuurlijk altijd welkom!

 

2 REACTIES

  1. En dan komen de gekken opdraven. 1 offset smoker. 3 webers 57 1 rookkast en 3 1-persoon bbqtjes.. Geen keramische dingen hier. Ik doe t net zo fijn op mn webertjes. Je mot er alleen wat meer bij blijven. En daar gaat t om bij bbqen. Lekker bezig zijn met weinig

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.