Op zoek naar lekkere winter bbq recepten? Goed nieuws! We hebben heel veel smakelijke voorbeelden voor je op een rij gezet. Check wel even eerst onze winter bbq tips om fijn en veilig te grillen in de kou (of sneeuw).
Ontdek hieronder 10 heerlijke winter bbq recepten. Lekker om even op te warmen tijdens koude dagen. Van groenten en fruit tot recepten met vlees of vis.
Groenten, fruit of aardappel recepten
- Gegrilde maiskolven met chili-knoflookboter: Meng een eetlepel knoflookboter, een theelepel chilipoeder en een theelepel paprikapoeder in een kom. Smeer de kolven in met de boter en grill ze op de barbecue totdat ze mooi gekarameliseerd zijn en gaar zijn.
- Gegrilde ananas met rum-honingmarinade: Meng een eetlepel rum, een eetlepel honing, een eetlepel olijfolie en een theelepel kaneel in een kom. Besprenkel de plakjes ananas met de marinade en grill ze op de barbecue totdat ze mooi gekarameliseerd zijn en gaar zijn.
- Geroosterde groenten: Snijd een aantal groenten, zoals uien, paprika’s, courgettes en aubergines, in blokjes. Meng ze met een beetje olijfolie, knoflook en kruiden naar smaak. Leg ze op aluminiumfolie en leg ze op de grill. Rooster ze gedurende 15-20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.
- Gegrilde aardappelpartjes met kruidenboter: Snijd aardappels in partjes en meng ze met wat olie en kruiden naar smaak, zoals bijvoorbeeld knoflook, oregano en paprikapoeder. Grill de aardappelpartjes op de barbecue totdat ze gaar zijn en serveer ze met wat gesmolten kruidenboter.
- Gegrilde pizzabodem: een gegrilde pizzabodem is een leuke en originele optie voor tijdens een barbecue. Deze kan uiteraard vegetarisch met alleen groenten, maar ook met vlees of vis is zeker een optie. Leg de pizzabodem op de grill en beleg hem met je favoriete toppings. Laat het een paar minuten garen totdat de bodem knapperig is en de kaas gesmolten. Hiervoor is het belangrijk dat je bbq goed heet is. Zeker als je met vers deeg en een pizzasteen aan de slag gaat. Een kant-en-klare bodem is natuurlijk ook een optie, we zien het voor deze keer door de vingers.
Recepten met vlees
- Gegrilde kip met honing-mosterdsaus: Meng een eetlepel honing, mosterd, olijfolie en een teentje knoflook (geperst). Voeg een snufje zout en peper toe. Smeer de saus over kipfilets en leg ze op de grill. Gril ze gedurende 8-10 minuten per kant, of tot de kip gaar is. Let in elk geval goed op de juiste en veilige kerntemperatuur van kip.
- Gegrilde worstjes met appel en ui: Snijd een appel en een ui in plakjes en gril ze samen met worstjes op de barbecue. Serveer ze op broodjes of met aardappelpuree en groente. Of doe er een ander bbq bijgerecht bij.
- Gegrilde spareribs: Maak een marinade van honing, sojasaus, knoflook en gember en laat de spareribs hierin minstens een uur (het liefst meerdere uren) marineren. Grill de spareribs op de barbecue totdat ze goudbruin zijn en serveer ze met wat extra marinade als saus. Lees ons uitgebreide spareribs recept voor meer details. En ontdek ook de verschillende soorten spareribs.
Recepten met vis
- Gegrilde tonijnsteaks met citroen en koriander: Meng een eetlepel olijfolie, een eetlepel citroensap, een theelepel mosterd, een teentje knoflook (geperst) en een handje fijngehakte koriander. Smeer de marinade over tonijnsteaks en gril ze gedurende 3-4 minuten per kant, of tot ze gaar zijn.
- Gegrilde garnalen: garnalen zijn een lekkere en snelle optie voor tijdens de barbecue. Gril ze in een paar minuten aan alle kanten en serveer ze met een lekkere knoflooksaus. Of als je echt een opwarmertje kunt gebruiken tijdens koude dagen: ga voor een wat meer pittige chilisaus. Je kunt de garnalen tijdens het grillen al een beetje inkwasten met de saus, maar let wel op dat de saus niet verbrandt.