Quizvraag: als het sneeuwt, wat maak je dan netjes vrij met je sneeuwschuiver? Inderdaad, de route van achterdeur naar barbecue! Zodra de sfeervolle, witte vlokken neerdalen en een mooi pak sneeuw je tuin versiert, zal menigeen braaf zijn stoepje vegen. Nobel, maar van secundair belang. De echte pitmaster zal de weg richting BBQ sneeuw-vrij maken. Een winter BBQ is heel sfeervol en met een paar tips een groot succes.
Het is eigenlijk bizar hoeveel mensen de BBQ zo rond de herfst permanent stallen, om hem pas weer richting de zomer uit zijn onnatuurlijke winterslaap te halen. BBQ’en is een 4-seizoenen bezigheid. Zoals we eerder al schreven: fun voor elk seizoen. Gelukkig zien ook steeds meer mensen in dat BBQ’en ook buiten de zomer kan en de winter BBQ krijgt terecht steeds meer aandacht. Trek een warme jas aan, gooi wat blokken hout in een vuurkorf of pak een heater erbij en je kunt het best een tijd volhouden buiten.
Tips voor een succesvolle winter BBQ
Grillen in de sneeuw wordt met onderstaande adviezen extra leuk, veilig en succesvol:
- Plaats je BBQ uit de wind. In de zomer is het vervelend om vol in de rook te zitten, maar de koude winterse wind zorgt er ook nog eens voor dat je BBQ moeilijk op temperatuur komt.
- Zorg voor een sneeuw-vrije route naar je BBQ. Gebruik een schep, sneeuwschuiver, strooizout of wat je maar wilt, zolang je er maar voor zorgt dat je vrij van en naar je winter BBQ kunt lopen. Je moet er niet aan denken dat je op je muil valt terwijl je net een brikettenstarter vol hete kolen aan het plaatsen bent.
- Kleed je warm aan, maar kijk uit met wapperende sjaals of pluizige jassen. Het mag winter zijn, maar je kleding is nog steeds makkelijk ontvlambaar. Een goede grill-handschoen is ieder seizoen een must om veilig te BBQ’en en brandblaren te voorkomen.
- Gebruik bij voorkeur een gietijzeren rooster, bijvoorbeeld een Sear Grate. Gietijzer behoudt warmte veel beter dan de gewone RVS-roosters en het zorgt ook nog eens voor toffe grillstrepen op je vlees!
- Heb je een tweede (kleine) kogel BBQ over? Vul deze met kolen om ze als reserve in de buurt te houden, of gebruik de extra ruimte om alvast een nieuwe brikettenstarter aan te steken. Een stuk makkelijker dan je zak met kolen in de natte sneeuw te zetten of steeds naar de schuur te hoeven lopen.
- Geef de warmte in je BBQ de ruimte om te circuleren door niet teveel tegelijk op het rooster te leggen.
- Plaats je BBQ niet (lees: NIET) (zegge: no F*&!ing way!) onder een besneeuwde boom. Je wilt echt geen vallende sneeuw vol op je dak krijgen. Laat staan op je vleesch.
- Hoe verleidelijk het ook kan lijken, plaats je BBQ niet in een garage, tuinhuisje of onder een overkapping. Het gevaar van brand en giftige koolstofmonoöxide is erg groot.
- Houd er rekening mee dat je tot wel 25 procent meer briketten/kolen verbruikt tijdens de winter in vergelijking met een zomerse dag.
- Ben je als die hard bij temperaturen onder nul aan het grillen? Respect! Reken dan wel 20 tot 30 procent meer garingstijd voor je vlees. Een winter BBQ kost nou eenmaal tijd.
- Ben je low&slow indirect aan het grillen? Laat de deksel dan zoveel mogelijk op de BBQ. De warmte in je BBQ is zeker in de winter extra kostbaar. If you’re looking you ain’t cooking.
Kortom, een winter BBQ is zeker een aanrader. Laat je niet afschrikken door de kou en maak er een sfeervolle activiteit van!