Naast vlees is ook vis heel geschikt voor op de barbecue. We hadden al eens mosselen van de bbq en nu is het tijd voor een andere topper: een zalmpakketje. Zalm op de bbq is heerlijk en kan op veel manieren. Een grote moot zalm kan prachtig gerookt worden op een plank, maar er zijn ook andere opties. Wat makkelijker en minstens zo lekker is een zalmpakketje van de bbq. Snel, simpel en subliem. Daar worden we vrolijk van!
Wat maakt een zalmpakketje zo geweldig
Een klein stukje overtuiging, mocht je het nodig hebben. Waarom is een zalmpakketje van de bbq zo geweldig?
- Vol van smaak: door te marineren trekt er enorm veel smaak in, maar ook door het bereiden in een pakketje kunnen bijvoorbeeld verse kruiden en boter perfect hun werk doen.
- Mals met een perfecte structuur: door de zalm te stomen in de folie krijg je een perfect, mals resultaat.
- Klaar binnen 20 minuten: in amper twintig minuten zet je dit gerecht al op tafel. Exclusief marineren, maar dat doe je vooraf en is optioneel.
- Super gezond: weinig koolhydraten, veel eiwitten. Zalm is het perfecte gerecht voor wie let op de inname van koolhydraten.
Zo maak je een zalmpakketje
Voor we naar de lijst met ingrediënten gaan, is het goed om even na te denken over de basis. Hoe maak je eigenlijk een zalmpakketje? In feite is het een kwestie van een mooi stuk zalm, eventuele marinade, wat kruiden en alles goed afsluiten in folie. Door alles af te sluiten stoom je de zalm gaar, wat een heel smakelijke en veilige methode is. Je kunt de zalm ook op de folie grillen. Dat werkt vooral goed als je een lekkere marinade gebruikt.
De marinade is optioneel, maar absoluut aan te raden. Door je zalm in een grote ziplock minstens een uur te marineren, kan je heel veel fijne smaken laten intrekken. Dat geeft echt een andere sensatie dan alleen los wat kruiden over de zalm.
Recepten voor zalmpakketjes
We geven je bij Braad Maar Raak graag wat keus. In dit geval krijg je twee keer inspiratie met twee verschillende recepten voor je zalmpakketje. Het eerste recept is inclusief marinade. Hou er dan ook rekening mee dat je de zalm op tijd gaat voorbereiden. Een uurtje marineren is echt het minimum. Doe dit gerust alvast in de ochtend en leg de ziplock in de koelkast tot je het later nodig hebt. Het tweede recept is zonder marinade, maar nog altijd vol van smaak.
Sweet & Smokey zalm
Dit recept voor zalm van de barbecue is inclusief marineren. Of beter gezegd: uitsluitend met marineren. Met onderstaande ingrediënten maak je een royale marinade voor 4 grote zalmfilets. Het makkelijkste is om de ingrediënten direct in een grote ziplock te doen. Sluit de ziplock en knijp en schud een beetje om alles goed te mengen. Heb je geen grote ziplocks of veel zalmfilets? Verdeel dan de marinade over meerdere zakken.
- 50 gram bruine suiker
- 60 ml sojasaus (bij voorkeur met weinig zout)
- 60 ml olijfolie
- 2 teentjes knoflook geperst
- halve theelepel gemalen zwarte peper
- theelepel zout
- 2 eetlepels water
- 2 eetlepels verse citroensap
Leg de zalmfilets in de marinade en sluit de ziplock. Plaats het voor minstens 1 uur (bij voorkeur 3 uur) in de koelkast. Zorg dat je bbq temperatuur rond de 180 graden is.
Maak per zalmfilet een soort schaaltje van alu folie met de randen omhoog. Leg de zalmfilet in elk schaaltje met de huid omlaag en schenk er nog wat marinade overheen. Grill het geheel boven direct vuur voor ongeveer 15 minuten. Laat de deksel van je bbq zoveel mogelijk gesloten. Verwijder voor serveren de huid.
Deze zalm gaat perfect samen met bijvoorbeeld gegrilde spruitjes of broccoli.
Pro-tip: je kunt de zalm als hij (bijna) gaar is nog even een minuutje direct op het rooster grillen. Dat geeft een heerlijk resultaat met de zoete, smokey marinade. Wees wel voorzichtig, want de zalm kan snel uit elkaar – en door het rooster – vallen.
Zalmpakketje met verse kruidenboter
Een klassieker, zonder marinade. Dit recept vereist eigenlijk alleen maar het maken van je eigen, favoriete kruidenboter. Hoe simpel is dat?! Neem ongezouten roomboter, zout, peper, geperste knoflook en extra kruiden naar smaak. Bieslook, koriander, peterselie… wat je wil.
Leg de zalmfilets op een groot stuk folie. Smeer ze royaal in met de kruidenboter. Knijp er wat verse citroensap overheen en vouw de folie om de zalm zodat er een dicht zalmpakketje ontstaat. Om de zalm goed te kunnen stomen is het heel belangrijk dat de folie goed is afgesloten.
Zorg dat je bbq ongeveer 200 graden is en grill de zalmpakketjes voor ongeveer 8 minuten. Check even of ze goed gaar zijn. Vouw gerust het pakketje nog een keer dicht om ze een paar minuten extra te geven indien nodig.
Dit recept combineert heel lekker met een salsa van tomaatjes, ananas en rode ui.
Wanneer is zalm gaar
Het is heel eenvoudig om te controleren of je zalm gaar is. Gare zalm is lichtroze van kleur en vlokkig van structuur. Duw met een vork zachtjes op de zalm. Als deze wat uit elkaar valt, is je zalm perfect gaar
Het duurt gemiddeld zo’n 10 minuten om zalm goed gaar te grillen. Bedenk ook dat zalm nog altijd wat zal door garen als je het bijvoorbeeld net van de grill haalt. Controleer dus op tijd de kleur en structuur van de zalm, zodat die niet droog en taai wordt. Volgens de meeste liefhebbers is de beste kerntemperatuur van zalm zo’n 62 graden. Gebruik een goede kernthermometer om dit zeker te weten.