Zo gebruik je een kogelbarbecue

0

Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een kogelbarbecue in de tuin staan. Het oude grilletje, of de wegwerpvariant, is vervangen door een BBQ met een veelal bolle deksel. Vandaar de term kogelbarbecue. In feite is een kogelbarbecue niets meer dan een barbecue met een bijpassende deksel. Super handig als je wat meer met het BBQ’en wilt doen dan alleen maar volle bak vleesch cremeren. Bekijk hieronder meer uitleg en tips over het gebruik van een kogelbarbecue.

Wat is het voordeel van een kogelbarbecue?

De eerste en niet onbelangrijke vraag. Waarom zou je überhaupt voor een kogelbarbecue kiezen? Kort gezegd geeft een kogelbarbecue je veel meer mogelijkheden om je favoriete vlees te bereiden. Dankzij een afsluitbare deksel kan de BBQ een ovenfunctie vervullen. Door vlees indirect te verhitten, via de warme lucht, kan het heerlijk rustig garen. Het draait dus niet meer alleen om een enorme bak gloeiende kolen en het zo snel mogelijk zwart schroeien van wat speklapjes. Een fraaie ribeye verdient een meer delicate behandeling. Vrees niet, ook die behandeling eindigt met heerlijk bruut schroeien direct boven de kolen. Het is deze combinatie van direct en indirect BBQ’en die de kogelbarbecue zo waardevol maakt.

Daarnaast is het een fijne bijkomstigheid dat kogelbarbecues een stuk betaalbaarder zijn geworden. Je hoeft echt niet meer honderden euro’s uit te geven voor een fatsoenlijke barbecue. Uiteraard zit er altijd wel enig kwaliteitsverschil tussen een bbq van twee tientjes van de HEMA en een Weber. Laten we zeggen dat je vanaf 60 tot 70 euro (en hoger) al volop opties hebt.

Bedenk ook goed welk formaat voor jouw situatie geschikt is. Een BBQ met een diameter van 57 centimeter ziet er bruut uit, maar is vaak overkill als je meestal maar voor twee personen aan het grillen bent. Ongeveer 43 centimeter is voor veel mensen een prima formaat. Pas als je bezig gaat met het grotere werk zoals Tomahawk steaks zal je de extra ruimte goed kunnen gebruiken.

Hoe gebruik je een kogelbarbecue?

Een kogelbarbecue gebruiken is niet moeilijk. Het biedt juist veel extra mogelijkheden voor een avondje eten van de BBQ. Zoals gezegd zorgt de grote deksel ervoor dat de BBQ als een oven met hete lucht werkt. Hierdoor gaar je vlees niet alleen door ze direct boven te kolen dicht te schroeien, maar ook door de warmte in de hele BBQ. Pulled pork, beer can chicken of ander imposante stukken vleesch kan je vergeten op een barbecue zonder deksel.

Indirecte hitte is dus het toverwoord in dit geval. Daarbij is vooral de factuur temperatuur belangrijk. Je wilt weten hoe warm het in de BBQ is (met gesloten deksel), zodat het vlees op een juiste temperatuur kan garen. Veel luxere kogelbarbecues hebben een thermometer in de deksel zitten. Heel accuraat zijn ze lang niet altijd – warme lucht stijgt op en zorgt sowieso voor een vertekend beeld bovenin – maar het biedt een prima richtlijn. Er zijn tegenwoordig ook kernthermomters die tegelijk de temperatuur in de barbecue zelf meten. Ideaal! Want naast de warmte in de BBQ ben je uiteindelijk op zoek naar de perfecte kerntemperatuur voor je vlees.

De temperatuur in een kogelbarbecue regelen

Temperatuur is je focus. Beheersen van temperatuur je missie. Een grote varkensnek krijg je nooit gaar als je BBQ op 60 graden blijft steken. Anderzijds gaat low&slow grillen niet werken als je BBQ volle bak op 250 graden staat te vlammen. Tijd dus om de temperatuur van je barbecue te regelen. Hiervoor zijn twee zaken heel belangrijk: brandstof en zuurstof.

Brandstof zijn in dit geval de kolen of briketten, die de basis vormen voor de potentiële temperatuur. Wil je steaks gaan dichtschroeien of ga je voor een lekkere BBQ pizza? Dan kan de brikettenstarter royaal gevuld worden en kan je veel briketten goed gebruiken. Met een volle starter is het geen probleem om 200+ graden Celcius te bereiken. Het is echter wél een uitdaging om dan een langzame garing op bijvoorbeeld 120 graden te realiseren. Kortom, bedenk goed wat je van plan bent tijdens het BBQ’en. Heb je voor je gerecht(en) aan die 120 graden genoeg? Beperk je dan eerst tot een voor 25 tot 30 procent gevulde brikettenstarter.

Zuurstof is uiteraard ook noodzakelijk voor vuur en hitte. In een simpele, open BBQ is het makkelijk. Daarmee heb je altijd volle bak zuurstof en zal alles zo heet mogelijk worden en zo snel mogelijk opbranden. Een kogelbarbecue heeft echter één of vaak twee ventilatieroosters. Hiermee kan je de aanvoer en afvoer van zuurstof regelen, wat direct van invloed is op de temperatuur in de BBQ. Om te beginnen is het aan te raden om alleen met de aanvoer te spelen en de afvoer gewoon open te laten. Is de temperatuur aan de hoge kant? Sluit dan je aanvoerrooster eens voor de helft. Wacht een paar minuten en langzaam maar zeker zie je de temperatuur in de BBQ dalen. Zo kan je zelf ervaren wat er met jouw type briketten en barbecue nodig is om een bepaalde temperatuur te halen en vast te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.